nowoczesna stodoła dwie bryły

Dom jednorodzinny BLA_1 | okolice Poznania

Projektując ten dom w stylu nowoczesnej stodoły zmagaliśmy się z trudną działką (nieregularny kształt i spadek terenu), bardzo restrykcyjnym planem miejscowym (obowiązująca linia 6 metrów od granicy, kalenica prostopadła do drogi, kolor brązowy dachu – który jako niemal jedyni mamy na osiedlu), urzędnikami – musieliśmy udowodnić, że nasz projekt ma cechy typowej wiejskiej wielkopolskiej zabudowy (choć wygląda jak typowa wiejska stodoła) …. i jeszcze pogodą i wysokim poziomem wód gruntowych, które utrudniały budowę…ale na koniec uważamy, ze wyszedł piękny i funkcjonalny dom rodzinny osadzony w krajobrazie….

nowoczesny dom piętrowy z płaskim dachem

Dom jednorodzinny BIAŁY DOM POZ_8 | Poznań

To dom kolekcjonerów sztuki nowoczesnej. Cały biały - trochę jak muzeum - by wyeksponować obrazy i rzeźby. Dom będzie jednak pełen życia i kolorów nie tylko dzięki sztuce, ale licznej 6 osobowej rodzinie!

Nowoczesny dom | Lusówko

Dom jednorodzinny LUS_4 | Lusowo

Dom położony jest na wąskiej i bardzo nieregularnej działce wznoszącej się w stronę lasu. Bryła domu podąża więc za jej kształtem, jednocześnie dopasowując się do gabarytów pobliskiej zabudowy i jej dużych połaci dachu

Nowoczesny dom jednorodzinny - stodoła | Ceradz Kościelny

Dom jednorodzinny CER_1 | Ceradz Kościelny

Koncepcja budynku zrodziła się w trakcie poszukiwania odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób zabudować działkę o nietypowym kształcie. Jej nietypowość wynikała z bardzo podłużnego charakteru, szerokość ok. 20m, długość ok. 52m. Rozważania dotyczyły dwóch rozwiązań z naciskiem na dom parterowy. Piętro zostało wyeliminowane na samym początku i tak oto powstał dom „wagon” o bardzo czystym i jednoznacznym układzie funkcjonalnym z jednym głównym korytarzem prowadzącym użytkowników do wszystkich pomieszczeń. Wygląd zewnętrzny koresponduje z wyglądem wnętrza. Proste i czytelne rozwiązania dominują w całości. Bryła budynku ma kształt typowej nowoczesnej stodoły, z dwuspadowym symetrycznym dachem, bez okapów i zbędnych detali.  Została ona maksymalnie wydłużona dopasowując się do działki. Dodatkowo celem „złapania” jak największej ilości światła słonecznego, w połowie budynek został przełamany i część dzienna skierowana jest w stronę południa. Minimalistyczna konwencja bryły domu i elewacji została przeniesiona także do wnętrz. Wszystkie pomieszczenia zostały konsekwentnie wykonane z tych samych materiałów: mozaiki dębowej przemysłowej na posadzce, płytek  w kolorze betonowym poprzeplatanych materiałami drobnowymiarowymi, oraz białych ścian będących tłem.

Dom - nowoczesna stodoła | Poznań

Dom – nowoczesna stodoła POZ_7 | Poznań

Rzadko się zdarza inwestor, który docenia naturalne walory drewna jak to, że się ono starzeje, zmiana kolor - coraz bardziej wtapiając się w otocznie. I taki taki był wymóg inwestorki – dom ma być nowoczesną stodołą, ale ma wyglądać jakby był częścią krajobrazu. Inwestor kocha nie tylko konie (stąd przydomowy wybieg), ale również naturalny krajobraz – dlatego też projekt otoczenia w minimalnym stopniu ingeruje w to – co zastaliśmy.

Dom przy lesie | okolice Wrześni

Dom przy lesie PIO_1 | okolice Wrześni

Dom został zaprojektowany na skaju lasu. Właściwie las otacza cały dom... Budynek ma prosty, horyzontalny kształt, by nie konkurował z przyrodą. Jest mocno pootwierany na przestrzał, dzięki czemu las przenika przez niego i dom mocniej spaja się z naturą.

Nowoczesny dom | Wolsztyn

Dom jednorodzinny WOL_6 | Wolsztyn

Projektowany dom zlokalizowany jest w dość luźno zabudowanej okolicy - ale o zróżnicowanym charakterze zabudowy. Różne kąty dachu, różne usytuowanie kalenicy względem drogi, różne wysokości okapów. Dom został tak zaprojektowany, by w zależności jak się go obserwuje inaczej wyglądał. Jego kształt, mimo że bardzo oszczędny i nowoczesny, dopasowuje się do różnorodnej zabudowy i otaczającego krajobrazu.

Nowoczesne centrum sportowe Fala Park | Wolsztyn

Rodzinne Centrum Sportów i Rekreacji FALA PARK | Wolsztyn

Budynek znajduje się w małym mieście – Wolsztynie - (znanym na świecie z jedynej czynnej w parowozowni) w samym centrum miasta, 300m od starego rynku, nad brzegiem jeziora oraz w sąsiedztwie zabytkowego parku. Mimo, że to środek miasta – to wcześniej ten teren był zabudowany budynkami poprzemysłowymi i gospodarczymi. Budynek został wybudowany przez prywatnych inwestorów przy częściowej dotacji z funduszy unijnych. Budżet jak na tego typu obiekt był naprawdę mały: 10,5 mln ( z czego 2,1 mln to koszty specjalistycznego wyposażenia sportowego) przy powierzchni użytkowej około 2000mkw + dach użytkowy (kort tenisowy). Fala Park to rodzinne centrum sportów i rekreacji. Ze względu na wielkość miasta oraz rentowność inwestycji założeniem inwestorów było stworzenie obiektu dla szerokiego grona odbiorców w różnym wieku (począwszy od dzieci a skończywszy na seniorach). Znajdują się tu: 4 tory bowlingowe, 2 sale do squasha, ściana wspinaczkowa, siłownia, sala spinning, sala fitness, kraina zabawy dla dzieci, mini golf, wypożyczalnia rowerów, segweyów, rowerów wodnych...oraz prawdopodobnie jedyny w Polsce kort tenisowy na dachu budynku z widokiem na miasto i jezioro. Całość uzupełniona jest funkcją gastronomiczną. Kształt budynku wynika z wielkości działki oraz z funkcji budynku jakie się w nim znajdują. Normowe wymiary kortu tenisowego, sal do squasha oraz torów bowlingowych narzuciły gabaryty obiektu. Jeśli chodzi o architekturę to zależało nam przede wszystkim na maksymalnym wykorzystaniu atutów lokalizacji poprzez otwarcie obiektu widokowo na otoczenie. Wszystkie pomieszczenia, które wymagają światła dziennego skierowane są w stronę jeziora. Zewnętrzne okiennice wypełnione siatką ciągniono – gietą służą nie tylko ograniczeniu nagrzewania się budynku, ale także rozdrabniają i dodają dynamizmu elewacji. W połączniu z pasami sufitu podowieszanego, liniowym ułożeniem lamp – wyraźnie skupiają i ukierunkowują wzrok w stronę jeziora. W dzień budynek bardzo mocno wtapia się w krajobraz – monochromatyczne kolory oraz ażurowość zewnętrznej konstrukcji sprawiają, że budynek staje się bardzo lekki i nie konkuruje z…

Nowoczesna stodoła - dom jednorodzinny | Lusowo

Dom jednorodzinny LUS_1 | Lusowo

Koncepcja budynku zrodziła się w trakcie poszukiwania odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób zabudować typową działkę podmiejską, zabudowaną wokoło ”typowymi, gotowymi domami”, budynkiem, który będzie  nawiązywać do archetypu domu jednorodzinnego charakterystycznego  dla tego regionu Polski (domu z dwuspadowym dachem, bez okapów, o oszczędnym detalu w elewacji), ale równocześnie nie będzie pastiszem starej zabudowy wiejskiej. Bryła budynku to typowa stodoła, która ze względów funkcjonalnych została podzielona na dwie odrębne części: część mieszkalną i część garażowo gospodarczą. Obie bryły zostały scalone szklanym łącznikiem, w którym zlokalizowane jest wejście do budynku. W ten sposób powstała nowoczesna stodoła. Od frontu budynek nie posiada ogrodzenia (co jest nietypowe   w Polsce – im dom bardziej ogrodzony tym lepiej). Od strony południowej budynek został maksymalnie otwarty na ogród – wzdłuż szklanej ściany zostały zlokalizowane podstawowe funkcje domu: salon, jadalnia i kuchnia. Od północy zlokalizowano gabinet, sypialnię gościnną oraz kino domowe. Minimalistyczna konwencja bryły domu i elewacji została przeniesiona także do wnętrz. Wszystkie pomieszczenia zostały konsekwentnie wykonane z tych samych materiałów: desek dębowych na posadzce, płytek betonowych, oraz białych i fornirowanych orzechem mebli. Projekt ogrodu utrzymany jest w podobnej stylistyce – ogród został podzielony betonowymi liniami, które tworzą rytm i optyczny porządek. Całość została przełamana 30  lampami w kształcie kul. Zwartość bryły, ukształtowanie budynku, podział funkcjonalny, zastosowane technologie oraz instalacje (gruntowy wymiennik ciepła, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, inteligentna instalacja elektryczna EIB) w dużym stopniu pozwalają ograniczyć straty ciepła, ograniczyć zużycie energii elektrycznej i gazu, a tym samym powodują, że koszty utrzymania 300mkw domu są niższe niż tradycyjnych domów o tej samej powierzchni.

Przebudowa domu kostki | Niałek Wielki

Przebudowa domu „kostki”

Nominacja w międzynarodowym konkursie ECOLA Award 2015. Dom został zaprojektowany dla 6 osobowej rodziny. Budynek z lat 70 nie był już wystarczający i funkcjonalny dla tylu osób. Trójka dzieci potrzebowała swoich pokoi (wiek szklony)… a rodzice i babcia spokoju. Budynek miał jeszcze jeden mankament. Jak większość kostek gierkowskich parter był wyniesiony wysoko w stosunku do gruntu, co powodowało odcięcie i ograniczony dostęp do ogrodu. Nowy budynek potroił powierzchnię zabudowy w stosunku do starego domu. Dzięki temu powstała część garażowa oraz wygodna strefa dzienna z dużą kuchnią, salonem i jadalnią, które są połączone tarasem z ogrodem. Ponieważ dom zlokalizowany jest przy głównej drodze, zmniejszyliśmy i ograniczyliśmy ilość okien w elewacji frontowej, a nowo powstałe pomieszczenia zwróciliśmy w stronę ogrodu. Sypialnia rodziców została odizolowana, podobnie jak pokoje dzieci. Do dwóch z nich można się dostać kładką, która jest również widoczna z salonu. Projektując przebudowę i rozbudowę od razu myśleliśmy mocno o wnętrzach. Ze względu na liczebność rodzinny oraz by móc łatwo zachować porządek zaprojektowano bardzo dużą ilość schowków i miejsc na wbudowane szafy.